Blog

Bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami, czytaj o naszych radach, rozwiązaniach i ciekawostkach ze świata zdrowego trybu życia!

Dieta zimowa


Zimą warto dodatkowo zatroszczyć się o swój organizm. Niska temperatura oraz brak słońca potrafią przyczynić się do licznych przeziębień, a także chorób. Wychłodzenie organizmu sprzyja rozwojowi infekcji i może nasilać już istniejące.

Jak sobie z tym poradzić?

Dla każdego oczywistym jest, że zabezpieczamy swój organizm przed zimnem ciepło się ubierając. Ale czy to wystarczy? Warto zadbać o siebie także od wewnątrz! To co jemy ma ogromy wpływ na temperaturę naszego ciała. Dlatego wybierajmy mądrze.

Kiedy przemarzniemy i potrzebujemy natychmiastowej pomocy, do wykorzystania mamy cały arsenał rozgrzewających przypraw. Warto nadmienić, że ich jedyną zaletą nie jest przywracanie odpowiedniej temperatury naszego ciała. Wiele z nich działa także bakteriobójczo, przeciwwirusowo i dodatkowo ma korzystny wpływ na procesy trawienne, czy krążenie krwi. Przyprawy, których używanie w okresie zimowym przyniesie nam szczególe korzyści to:

Imbir nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia odporność i poprawia krążenie. Świetnie sprawdza się jako składnik zup i dodatek do herbaty.

Cynamon reguluje procesy trawienne. Dodatkowo działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Pieprz Cayenne rozgrzewa, reguluje przemianę materii oraz sprzyja usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów, dań mięsnych i potraw na bazie ryżu.

Goździki mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Z powodzeniem można je stosować jako aromatyczny dodatek do kompotów i herbat.

Kurkuma to przyprawa o intensywnym żółtym kolorze, która doskonale rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Ponadto działa regenerująco na układ pokarmowy oraz łagodzi niestrawność.

Kolendra poprawia krążenie krwi. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw z ryżu, zup, sałatek i mięs.

Warto również pamiętać o tym, że o odporność swojego organizmu należy dbać cały czas, nie tylko w kryzysowych momentach. Do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, będącego naszą naturalną ochroną przed infekcjami, konieczne jest dostarczanie odpowiednich witamin i minerałów.

Witaminy niezbędne do wzmacniania odporności to przede wszystkim znana wszystkim witamina C, ale także często zapominane witaminy A oraz E.

Gdzie możemy je znaleźć?

Ogromnymi magazynami witamin C są owoce i warzywa. Do najbogatszych jej źródeł zaliczamy: paprykę, pomarańcze, żurawinę, owoce dzikiej róży, natkę pietruszki, a także porzeczki i kiwi.

Witamina A występuje w różnych formach, dlatego można ją znaleźć zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Bogate jej źródło stanowi żywność pochodzenia zwierzęcego: wątroba, tran, żółtka jaj, mleko i produkty mleczne. W świecie roślinnym witamin A występuje w ciemnozielonych warzywach liściastych, takich jak: szpinak, sałata, brokuły czy natka pietruszki, ale także w czerwonych i pomarańczowych warzywach, którymi są na przykład: marchewka, dynia, czerwona papryka, pomidory oraz owocach reprezentowanych przez: morele, brzoskwinie, melony, wiśnie, śliwki, pomarańcze.

Źródłami witaminy E są natomiast: oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy laskowe i migdały oraz tłuste ryby.

Trzeba dodać, że w okresie zimowym, gdy brakuje słońca, brakuje też witaminy D, która w dużej mierze jest syntetyzowana w skórze przez nasz organizm wystawiony na działanie promieni słonecznych. Warto i o nią wzbogacić swoją codzienną dietę. W tym celu powinniśmy spożywać ryby morskie, które dostarczą nam sporych dawek witaminy D. Innymi jej źródłami, jednak nieco uboższymi, są: jajka, pełne mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, wątroba oraz sery dojrzewające.

Nie można zapomnieć o zapewnieniu organizmowi składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Są nimi cynk i selen. W naturze selen występuje w: zbożach, mięsie, jajach, nabiale, rybach, a także skorupiakach. Natomiast cynk w: polędwicy wołowej, wątrobie, kaszy gryczanej, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, fasoli, kapuście i pieczywie razowym.

Działając przeciwko chorobotwórczym bakteriom i wirusom, powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi probiotyków, które zapewniają odpowiednie funkcjonowanie naturalnej mikroflory organizmu, będącej barierą ochronną przed infekcjami. Bogatym źródłem dobrych bakterii są przetwory mleczne (jogurty, kefiry i maślanki), a także kiszonki. 

W myśl zasady “lepiej zapobiegać, niż leczyć”, powinniśmy jak najczęściej sięgać po dostępne w kuchni pokarmy, które rozgrzeją nas w zimowe dni i podniosą naszą odporność. Jeśli mimo tego, nie unikniemy infekcji, warto od początku jej trwania sięgnąć po tak zwane naturalne antybiotyki, którymi są czosnek i cebula, a dopiero później zażywać środki farmaceutyczne.

Dietetyk Maria Mruk

Instagram